29 Şubat 2012 Çarşamba

Ses Bir Enerjidir.

    Fizik kurallarına göre iş yapabilme yeteneğine enerji denir. Ancak günlük hayatta kullandığımız iş kelimesi ile fiziksel anlamdaki iş farklı kavramlardır. Bir kuvvetin bir cisim üzerinde iş yapabilmesi için,cismin kuvvetin uygulandığı doğrultuda( ya da bileşenlerinden herhangi birinin doğrultusunda) hareket etmesi gerekir.

  Ses kaynağından çıkan seslerin temel oluşma sebebi titreşimdir.Ve ses dalgalar halinde oluştuğu kaynaktan etrafa yayılır.Sesin yayılması için mutlaka maddesel ortama ihtiyaç vardır.Çünkü ses titreşimler sayesinde etrafa yayılır.Maddesel ortamın olmadığı bir yerde titreşim hareketi de meydana gelmez.Yani ses boşlukta yayılmaz.

   Bize uzak olan ses kaynaklarındaki sesleri zayıf, bize yakın olanları ise şiddetli duyarız.Bunun sebebi ses enerjisinin bize ulaşana kadar başka enerji türlerine dönüşmesidir. Opera sanatçılarının sesleriyle bardağı kırabilmeleri,sesin bir enerji türü olması ile ilgilidir.Aksi olsaydı ses bardak üzerinden bir etki (iş yapabilme yeteneği) gösteremeyecekti. Bazen haberlerde üzücü patlamalara şahit oluyoruz.Bu patlamalar sonucunda,olay yerinin yakınındaki binaların camları kırılır(patlama yeteri kadar şiddetli ise). Bu durum da tamamen sesin enerji olması ile açıklanır. Dağcıların yaptığı gezilerde yüksek sesle konuşmamak temel kurallardan biridir.Çünkü ses bir enerji türü olduğu için birikmiş kar yığınlarına etki edip çığ düşmesine sebep olabilir. Sesin şiddeti ile sesin enerjisi arasında doğru orantı vardır. Bir ses ne kadar şiddetli ise sahip olduğu enerji de o kadar fazladır. Sesin şiddeti de ses dalgasının genliği ile doğru orantılı olduğuna göre,genliği büyük olan ses dalgalarının enerjileri de fazladır diyebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder